Logo aluminium-winkel

Aluminium anodiseren

Anodiseren/Eloxeren

Aluminium “roest” nog sneller dan ijzer: In tegenstelling tot de korrelige, poreuze oxide laag van ijzer, die de zuurstof doorlopend gelegenheid geeft om in contact te blijven met het metaal, vormt de oxide van aluminium één geheel met het moedermateriaal. Doordat het volume groter is dan van het aluminium zelf, heeft de laag een uiterst dichte, ondoordringbare structuur.

De hardheid benadert die van diamant. De natuurlijke oxidehuid bereikt een dikte van ca. 1 mu ( 0,001 mm). Aan deze chemisch nauwelijks actieve laag dankt aluminium zijn grote weerstand tegen corrosie. Er zijn twee belangrijke argumenten om de oxidehuid kunstmatig te verbeteren.

Technische redenen

De laag van 0,1 mu geeft bij corrosieve omgeving en op sommige legeringen niet altijd voldoende bescherming.

Er ontstaat puntvormige aantasting, meestal omgeven door een witachtig poeder. Doorgaans krijgt de oxide laag na 1 of 2 jaar toch gelegenheid om volkomen te sluiten; soms echter gaat de aantasting door en vallen er gaten in het aluminium (verkankeren in de volksmond).

Door middel van anodiseren (of eloxeren) kan men de natuurlijke oxide-laag verbeteren tot 3 à 25 mu. Een dikte van ca. 20 mu geeft in industriële omgeving en aan zee ruim voldoende bescherming.

Decoratieve redenen

Bij decoratieve anodisatie wordt naast de technische aspecten extra rekening gehouden met het aanzien van het product. Het materiaal krijgt eerst één of meer voorbewerkingen als beitsen, slijpen, borstelen, satineren, polijsten.

Daarna wordt op de gewenste dikte geanodiseerd. Eventueel wordt de laag na, soms tijdens het procedé gekleurd. Lichtechte kleuren zijn naturel, zwart, goud- en brons tinten.

Aluminium anodiseren

U kunt ons altijd bellen of langs komen voor informatie! 

Ontdek meer aluminium

Of bekijk ons assortiment

Zie hieronder voor de openingstijden van onze magazijnen in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht.

Aluminium anodiseren