Logo aluminium-winkel

Geschiedenis van aluminium

De geschiedenis van aluminium is niet zo oud als andere metalen. Dit komt omdat aluminium niet in zuivere vorm in de natuur voorkomt, maar altijd in verbinding met andere stoffen. Het losmaken van deze samenstellingen, om aluminium in de zuivere vorm te krijgen, daar lag het grote probleem.

In 1845 lukte het de Fransman St. Claire-Deville als eerste om zuiver aluminium te krijgen. De gebruikte methode was heel erg kostbaar waardoor er maar kleine hoeveelheden geproduceerd konden worden.

In 1886 lukte het de Fransman Hérault en de Amerikaan Hall, onafhankelijk van elkaar, met een nieuwe methode, de zogenaamde elektrochemische productie, die nu nog steeds wordt toegepast, zuiver aluminium te maken.

Met deze methode werd aluminium een heel stuk goedkoper. Rond 1850 kostte 1 kilo aluminium 1.225 dollar en na 1886 kostte 1 kilo slechts 11 dollar.

Kijkend naar de geschiedenis van aluminium is dit de meest revolutionaire metaal van de laatste eeuwen.

Waar komt aluminium voor

Aluminium in de zuivere vorm moet altijd verkregen worden uit andere materialen. Aluminium wordt het meest gewonnen uit rotsen en in deze rotsen zit de belangrijkste grondstof waaruit aluminium verkregen van worden: Bauxiet.

De grondstoffen waarin aluminium samenstellingen aanwezig zijn, vormen rond de 8% van de gehele aardkorst. De landen waar deze grondstoffen het meest gewonnen worden zijn: Australië, Brazilië en Jamaica.

Productieproces van aluminium

Het productieproces van zuiver aluminium, bestaat uit verschillende stappen. Eerst wordt er Bauxiet, een korrelig zacht gesteende, uit de natuur gewonnen. Dan haalt men uit Bauxiet, door middel van het Bayerproces, aluminiumoxide. Vervolgens worden de stoffen aluminium en zuurstof van elkaar gescheiden door elektrolyse. Deze elektrolyse kost zeer veel elektriciteit (24.000 kW voor 1.000 kilo aluminium). Het recyclen van Aluminium kost aanzienlijk minder energie, ongeveer 10% van het productie proces.

Wij hebben voor u een overzicht gemaakt van de bewerkingen die wij voor u direct kunnen uitvoeren op onze speciale bewerkingen website.

Bekijk de toepassingen van aluminium 

U kunt ons altijd bellen of langs komen voor informatie! 

Zie hieronder voor de openingstijden van onze magazijnen in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht.

Geschiedenis van aluminium